Syrové nite a korbáčiky - pochúťka z Oravy, ktorú vo svete milujú

Ako sa vyrábajú syrové korbáčiky?

Syrové korbáčiky sa vyrábajú zo syrových nití. Syrové nite - vyťahujú sa zo spareného syra - zvyčajne kravského, no výnimkou nie je ani ovčí. Syr musí mať správnu hustotu a hlavne teplotu. Kedysi sa korbáčiky ťahali výhradne ručne, dnes to robia najmä stroje no rozdiel v chuti medzi strojovo a ručne ťahanými korbáčikmi je značne citeľný. Pokladám za našu životnú výhodu to, že do "dediny korbáčikov" Zázrivej to máme na skok. A práve tam môžete kúpiť od domácich producentov ručne robené, pravé oravské syrové korbáčiky.  Takýto ručne robený korbáčik má ľahko slanú chuť a je to skvelá pochutina k mladým vínam či pivu.

Skvelá pochutina pri posedení

Ako je na Orave zvykom, častokrát mám doma v chladničke aspoň balík čerstvých syrobých nití (preferujem oproti korbáčikom), ktoré vždy vyťahujem namiesto balíka čipsov večer pri pozeraní televízie. No a myslím, že nie som jediný, koho táto oravská pochúťka očarila. Vždy keď sa chystám navštíviť rodinu či známych, zabalím si so sebou aspoň sáčok alebo dva. A čo vy - máte radšej syrové nite alebo korbáčiky? Zvyknete ich jesť doma pred telkou či radšej pri posedení s priateľmi?